Deze zomer interviewde ik een man die als kleuter herhaaldelijk seksueel is misbruikt. Nee, niet door een priester of leider van de scouting, maar door tieners die hem als oefenmateriaal gebruikten. Paf, wat een verhaal om te horen.
Het was heftig om iemand in de ogen kijken die dit heeft meegemaakt. Heel wat anders dan dat je erover leest in de krant. Met bonkend hart hoorde ik hem vertellen hoe zijn leven daarna naar de haaien ging. Paul van Dam vertelde me zijn verhaal voor een artikel in GroeiMagazine. In de hoop dat er meer aandacht komt voor seksueel misbruikte kinderen. Dat zou wel beter kunnen. Neem ons alsjeblieft serieus, is zijn missie. Het leven gaat niet gewoon verder voor ons, integendeel. Een jong kind hoort met zijn emmertje en schep nog in de zandbak. Seks is iets waar het geen kant mee uit kan. Dat komt later niet meer goed.

Behalve zijn trauma, zit Paul nog iets dwars, en niet zo’n klein beetje ook. Hij ziet gebeuren dat daders soms de hand boven het hoofd wordt gehouden. Dat zijn dan niet de ‘Menno’s B’, waarvoor half Leiden een paar jaar geleden met een hooivork uitliep. Of ‘vieze mannetjes’ die je toch al nooit vertrouwde. Maar wel leiders of idolen die door hun volgelingen op een voetstuk zijn geplaatst. Schade aan hun imago lijkt ondraaglijk voor de fans. Ik zou zeggen, lees zijn verhaal dat ik schreef over de impact van seksueel misbruik op zijn verdere leven.

Lees het interview met Paul van Dam over seksueel misbruik