Wat vindt u van het nieuwe wetsvoorstel over ‘vrije meningsuiting’? Dus dat je iedereen gewoon naar het hoofd mag slingeren waar je zin in hebt. En dat zonder aanzien des persoons, dus ook de koning mag je lekker beledigen. Moet kunnen. Dat denken we tenminste in dit democratische land waar iedereen gelijk is.

Ik stel voor dat we het eens omdraaien. Dus dat we niemand meer beledigen. De buurman niet, je collega’s niet, niet andere volken of groepen die je niet begrijpt. En ook de koning niet. Misschien eens per ongeluk, maar nooit expres. Want waarom zou je? Kijk maar eens wat er op schoolpleinen gebeurt. Wat een ellende met die pesters.

Als we allemaal gelijk zijn, dan weten we toch hoe kwetsend beledigingen zijn. Ik geloof nooit dat ik de enige ben die daar last van heeft. Zeker als iemand het met opzet doet. En telkens weer. Dan moet je echt je best doen om niet op wraak te gaan azen.

Mijn voorstel: laten we ons eens voornemen om vriendelijk naar elkaar te zijn. En weet je geen vriendelijk woord te bedenken voor iemand? Houd dan gewoon eens je mond. Lijkt me voor de atmosfeer in onze samenleving een stuk gezonder dan onze wet op vrije meningsuiting nog verder uit te breiden.

Een oude Bijbelse spreuk zegt dat een vriendelijk woord is als honing voor je ziel. Laten we eerlijk zijn, of je nu gelooft in de Bijbel of niet, van vriendelijkheid bloeit iedereen op. Lijkt me dus een eeuwenoud beproefd, wijs advies.